15 septembrie 1864 – Promulgarea Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de masuri si greutati în Romania de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Romania a fost a 16-a tara din lume care a adoptat Sistemul Metric de unitati de masura creat in Franta, in 1799.
1883 – Romania adera la Conventia Metrului, devenind al 19-lea stat membru al acestui tratat international prin care Sistemul Metric a fost adoptat ca sistem de unitati cu utilizare în statele semnatare si în relatiile dintre ele si au fost create organele Conventiei Metrului (BIPM, CIPM si CGPM).
1889 – Infiintarea Serviciului Central de Masuri si Greutati, primul organ de stat în domeniul metrologiei legale din Romania.
1951 – Infiintarea Institutului de Metrologie care, începînd din 1974, se va numi Institutul National de Metrologie (INM), institut de cercetare stiintifica în domeniul metrologiei.
1952 – Constituirea Directiei Generale de Metrologie (DGM) avînd în componenta Institutul de Metrologie si Directia Verificari Metrologice (DVM).
1956 – Romania devine membru al OIML constituita în 1955 inclusiv cu contributia Romaniei.
30 august 1961 – Declararea de catre Romania a Sistemului International de Unitati (SI) adoptat de cea de a 11-a CGPM (1960), ca „singur sistem de unitati legal si obligatoriu”. Romania a fost al saptelea stat din lume care a adoptat SI.
3 noiembrie 1978 – Adoptarea Legii Metrologiei.
1 februarie 1990 – Organizarea Comisiei Nationale pentru Standarde, Metrologie si Calitate avand în componenta Institutul Roman de Standardizare, Institutul National de Metrologie si Oficiul de Stat pentru Calitate.
1991 – Romania devine membru al COOMET.(Cooperarea euro-asiatica a institutiilor nationale de metrologie)
1992 – Infiintarea Biroului Roman de Metrologie Legala ca organ de specialitate al administratiei publice centrale.
17 martie 1994 – Adoptarea de catre Parlamentul Romaniei, prin Legea nr. 11, a Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 20/21 august
1992 privind activitatea de metrologie, prin care se mentine statutul Sistemului International de Unitati si se stabilesc unitatile de masura legale în Romania.
1996 – Romania devine membru asociat al WELMEC. (Organizatia europeana pentru cooperare în metrologia legala)
2001 – INM devine membru corespondent al EUROMET. (Cooperarea europeana în domeniul etaloanelor)
6 septembrie 2001 – Adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Hotararii nr. 879 privind declararea celei de-a doua duminici din luna septembrie „Ziua Metrologiei”.
2003 – Legislatia din domeniul metrologiei este amendata pentru a fi compatibila cu reglementarile Uniunii Europene. Noua legislatie prevede, pentru prima data, finantarea întretinerii si dezvoltarii etaloanelor nationale de la bugetul statului.
2004 – Prin indeplinirea tuturor criteriilor (inclusiv demonstrarea rutei de trasabilitate la unitatile SI), INM este admis membru cu drepturi depline al EUROMET.
mai 2007 – Cu ocazia celei de a 23-a Reuniuni a Comitetului WELMEC, a fost semnat, de catre presedintele WELMEC, dl. Gerald Freistetter si directorii generali ai organismelor nationale de metrologie din România si Bulgaria, dl. prof.univ.dr.ing. Fanel Iacobescu si respectiv dl. dr. Katerin Katerinov, Memorandum-ul de Întelegere, prin semnarea caruia România a devenit membru cu drepturi depline al WELMEC.